TOMBOY




Erkeğe ait özellikleri tipik davranışları olarak kabul edip sergileyen bir tarz. En kısa tabiri ile ''Erkek Fatma''. Oxford ingilizce sözlüğüne göre ''edepsizlik ve uygunsuzluk'' çağrışımları ile bağlantılı olmuştur. Erkeksi bir giyim tarzını benimsemiş, erkeklere ait aksesuarları olan bu stil bir çok kültürde kabul edilip benimsenmiştir. Modanın asi kızları olan tomboylar sokak stiline  de ayrı bir renk ve hava getirmişlerdir.



Cinsiyet teorisyeni ve yazarı olan Judith Halberstam'ın araştırmalarına göre cinsiyet rolleri genellikle genç kızlarda tolere edilirken meydan okuyan erkeksi özelliklere sahip olan kızların davranışlarının toplumlarda genellikle bastırılmış yada cezalandırılmış olduğunu iddia eder.





 Lezbiyenler tarih boyunca tomboy'lar arasında algılanan bir ilişki olmuştur. Tomboy! dergisi editörleri  lezbiyenlerin hayatlarının bir bölümünde bu stili benimsediklerini ergenlik yada yetişkinlik dönemlerinde ise lezbiyen kimliklerini ortaya çıkardıklarını savunurlar







Toplumsal cinsiyet rollerine uymayan kadınların davranış ve çıkarları arasındaki nedensellikle ilgili çalışmalar yapılmıştır. Çocukken genellikle erkek çocuklar tarafından tercih edilen oyuncaklarla oynamak, gençlikte erkek kıyafetleri ve aksesuarlarını tercih etmek, erkeksi-tipik özellikler taşımak okul öncesi kazanılan veya genetik ya da doğum öncesi faktörler tarafından etkilenildiği sonuçlarına varılmıştır.









Genellikle teknoloji, spor, araba gibi daha erkeksi şeylere yönelimleri olan tomboy'lar  alışveriş, flört, arkadaşlarla görüşmek yerine yağmurda futbol oynamayı tercih edebilirler. Geçmişten günümüze bu tarzı sokaklarda yaşatan kadınlar her zaman moda ikonları olmuşlardır. Hiçbir zaman eskimeyen bir stil olan tomboy kadınların rahat kıyafetler içinde şık olmalarını da sağlamıştır.








Diğer insanların onun hakkında ne düşündüğü umurunda bile değildir çoğu zaman, en son moda trendlerini takip etmezler, fazla arkadaşa ihtiyaç duymazlar, altlarına geçirdikleri bir jean ve salaş bir tişörtle mutludur onlar.



Tomboy'lar zor olan kariyeri seçme eğilimindelerdir. Matematik, Mühendislik, Mimarlık gibi. Herkesi memnun etmek gibi bir dertleri hiç bir zaman yoktur ve bunun içinde gayet rahattırlar. Kalabalık bir toplumda gayet ilgi çekici duran bu stil birçok ünlü markanın da ilk seçimleri arasındadır


Tomboy'lar '' Ben bunu yapamam, bu kadınsı değil'' cümlesini asla kurmazlar, gerektiğinde arabanın lastiğini de değiştirirler, evdeki lambayı da tamir edebilirler. Her zaman sır tutan iyi dostlardır onlar. Fakat yeri geldiğinde de seksi bir kadına dönüşmeyi iyi bilirler.










































0 yorum:

Yorum Gönder